top of page
Sök
  • Skribentens bildJannika Larsson

Nutidens allt stillasittande kommer resultera i livshotande sjukdomar, även för våra barn..


Allt stillasittande kommer resultera i livshotande sjukdomar.. Våra barns kroppar är i fara!!


Många jobbar hemmifrån och skolor har nu online studier hemifrån. Om vi ska prata om oss vuxna först..


Att arbeta hemma är inte ergonomisk rätt. Du sitter kanske på en sämre stol än på din arbetsplats där du har en ergonomisk arbetsstol till ditt säkerligen höj och sänkbara skrivbord. På hemmaplan sitter du kanske vid ditt köksbord och en vanlig trästol?! Hållningen blir sämre vilket resulterar i ryggproblem och nackproblem.

Du rör dig mindre då du inte behöver ta dig hemifrån till din arbetsplats, kanske brukade du gå eller cykla till jobbet. Nu blir det kanske ingen rörelse alls?!

Du har tillgång till kylskåpet vilket du vanligtvis inte har och har nu skapat dig en dålig vana genom att unna dig något gott mellan online mötena?! Eller..


Vi kan nog alla hålla med om att dagens situation inte är hållbar, även om världen just nu attackerats utav detta hemska virus.. Detsamma gäller för våra barn och ungdomar!!!


Nu studerar de via sin dator på hemmaplan, mellan de olika undervisningarna går de på sin höjd till köket för att slänga i sig något att äta för att sen kanske delta på nästa undervisning. Att gå ut på rast som om de vore i skolan tror jag nästan ingen gör nu när de sitter hemma?! Eller?! Vad gör ungdomarna efter att alla lektioner är klara för dagen? Kanske pluggar de vidare liggandes i sängen eller så checkar de ut och lägger sig i sängen med mobilen eller paddan? Har jag fel?! Kommer de ens utomhus och får frisk luft någon gång under dagen? Frisk luft får de vanligtvis iallafall när de går till skolan, går kanske ut på raster och sen när de tar sig hem från skolan.

Jag kan ha fel, vilket jag hoppas men jag tror att de ungdomar som inte har en idrott eller fysisk aktivitet utav något slag, att ta sig till är i farozonen att få både rygg och nackproblem, ögonproblem

pga all skärmtid och inaktivitet som kan i värsta fall resultera i livshotande sjukdomar som diabetes typ..


Inte nog med att vi vuxna har ansvar över vår egen hälsa, har vi också ansvar över våra barns hälsa.

Hur ska man göra då?

Skapa hälsosamma vanor för både dig och ditt/dina barn. Gå ut en sväng på rasten.. Efter skola och arbete, kanske cykla en sväng. Eller gå ut och spela fotboll tillsammans?! Eller varför inte springa en sväng tillsammans.. Men att aktivera oss UTAN det digitala är ack så viktigt! Både för huvudet, kroppen och alla våra sinnen! Ögonen måste få vila

ifrån skärmarna.. Sittpositionen som kommer resultera i gamnacke och ryggproblem behöver varieras med gång/löp eller tex cykel, rörelse helt enkelt! Detta är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Min äldsta dotter är nu 4år och hon älskar att följa med mig ut och springa. Även om klockan är sent, det är kallt och mörkt ute men hon kommer och frågar mig om jag vill springa med henne, säger jag alltid SJÄLVKLART. Jag uppmuntrar alltid våra barn till rörelse utefter deras egna förmåga. Så vill hon springa, då springer vi!


-Hur har ni det hemma? Hur ser du på detta ämna? Dela gärna med dig och tipsa om du har något bra tips till en mer aktiv vardag hemma. /Stay SAFE! 💗


79 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page